3 bästa paellarestaurangerna i Barcelona, Valencia, Alicante och Málaga

Paella är Spaniens stolthet – men var hittar du den godaste? Här guidar vi dig till topp 3 paellarestauranger i Barcelona, Valencia, Alicante och Málaga. Från anrika klassiker till strandpärlor – upptäck var du som Spaniensvensk kan njuta av äkta paella.

3 bästa paellarestaurangerna i Barcelona, Valencia, Alicante och Málaga
En stor paellapanna full med saffransgul paella och skaldjur som serveras på en spansk utomhusrestaurang vid havet

Introduktion

Finns det något mer spanskt än en väldoftande paella direkt från pannan? För oss svenskar i Spanien är paella inte bara en maträtt – det är en upplevelse att dela med vänner och familj. Men att hitta den bästa paellan kan vara en utmaning, särskilt i populära turiststäder där utbudet är stort. Nedan tipsar vi om tre av de bästa paellarestaurangerna i Barcelona, Valencia, Alicante och Málaga. Oavsett om du befinner dig i Katalonien, vid Valenciaregionens kust eller på soliga Costa del Sol kan du se fram emot äkta spanska smaker. (Kom ihåg att paella traditionellt äts vid lunchtid – en viktig detalj att ha i åtanke för den hungrige!)

Barcelona – 3 bästa paellarestaurangerna

  1. 7 Portes – Passeig d’Isabel II, 14, 08003 Barcelona. *Anrik elegans.* 7 Portes är en verklig klassiker som serverat paella sedan 1836. I den historiska matsalen (med sju ursprungliga portar) har kändisar och lokalbor avnjutit otaliga paellor. Menyn erbjuder olika varianter – prova gärna deras paella de mariscos (skaldjurspaella) som är en favorit bland stamgäster. Här får du uppleva tradition på hög nivå, så det är klokt att boka bord i förväg, särskilt på helger.
  2. La Mar Salada – Passeig de Joan de Borbó, 58-59, 08003 Barcelona. *Färsk fisk vid havet.* I hjärtat av Barceloneta (stadens fiskekvarter) ligger La Mar Salada, en familjeägd restaurang känd för att varje morgon hämta dagsfärsk fisk och skaldjur från hamnens fiskmarknad. Resultatet? En paella fylld av smak från havet. Deras arroz negro (svart paella med bläckfiskbläck) och klassiska Valencia-paella håller toppklass enligt lokala matkritiker. Dessutom är efterrätterna hemlagade – missa inte deras katalanska crème brûlée. Atmosfären är avslappnad och genuin, med många lokala gäster vid borden.
  3. Cheriff (Cheriff Restauranter) – Carrer de Ginebra, 15, 08003 Barcelona. *Barcelonetas stolthet.* Cheriff är en annan pärla i Barceloneta som specialiserat sig på fisk och skaldjur. Sedan 1959 har de lagat paella och arroz caldoso (mustigt ris) med stor kärlek. Lokalen nyrenoverades 2020 men behåller en rustik charm. Här rekommenderas särskilt deras paella med hummer eller den krämiga svarta risrätten med bläckfisk och aioli. Priserna är rimliga för kvaliteten, och portionerna generösa. Var beredd på att det kan bli fullt under helger och spanska lunchtider, så kom i tid.

Tips för Barcelona: Undvik turistfällorna längs Las Ramblas – sök dig hellre till etablerade ställen som ovan nämnda, eller området Barceloneta där lokalbor själva äter. Paella i Barcelona serveras oftast på söndagar och helger som en familjetradition, så då kan stämningen vara extra livlig.

Valencia – 3 bästa paellarestaurangerna

  1. La Pepica – Paseo de Neptuno 6, 46011 Valencia. *Historisk strandklassiker.* La Pepica, grundad 1898, är Valencias mest legendariska paellarestaurang vid stranden Las Arenas/Malvarrosa. Här har allt från Hemingway till nutida kändisar ätit paella. Restaurangen är känd för sin autentiska paella valenciana (med kanin, kyckling och snäckbönor) och utsökta skaldjurspaella. Att sitta på uteserveringen med Medelhavets bris och en stor paellapanna på bordet är en upplevelse du sent kommer glömma. Ett tips är att boka bord, särskilt under helger, eftersom La Pepica är populär bland både turister och valencianer.
  2. Casa Carmela – Calle Isabel de Villena 155, 46011 Valencia. *Vedeldad paellatradition.* I över 100 år (grundat 1922) har familjerestaurangen Casa Carmela vid Malvarrosastranden tillagat paella på traditionellt vis över öppen eld. Deras signum är den tunna, knapriga botten (socarrat) som uppstår när riset får perfekt yta över apelsinvedsbrasan. Här kan du avnjuta paella som den ska smaka enligt Valencia-borna själva – med autentiska ingredienser som kanin, kyckling, sniglar, garrofón-bönor och färska grönsaker. Stället är väldigt populärt för söndagslunch med familjen, så tänk på att deras äkta valencianska paella måste förbeställas (de lagar ett begränsat antal per dag). Utöver paellan lockar menyn med lokala förrätter och havets läckerheter. Casa Carmela erbjuder en genuin matupplevelse där varje tugga andas valenciansk tradition.
  3. Restaurante La Riuà – Calle del Mar 27, 46003 Valencia. *Tradition i gamla stan.* Mitt i Valencias historiska centrum, inte långt från katedralen, ligger La Riuà – en charmig, familjedriven restaurang som hyllas av lokalbefolkningen. Inredningen är rustik med kaklade väggar och fotografier som vittnar om årtionden av historia. Här kan du beställa en utmärkt paella valenciana eller kanske en arroz del senyoret (”herrarnas ris” där allt skaldjur redan är rensat åt dig) – perfekt tillagad med kärlek och omsorg. Personalen är mån om att du ska trivas och förklarar gärna rätterna om du är osäker. Portionerna är rejäla men du kommer förmodligen vilja skrapa pannan ren ändå! Ett prisvärt ställe där du får en känsla av det äkta Valencia.

Tips för Valencia: Paellans födelsestad tar sin risrätt på stort allvar. Många restauranger i Valencia lagar endast paella till lunch (ca kl. 13-16). Vill du äta på kvällen? Kolla i förväg – en del ställen serverar då hellre andra rätter. Och glöm inte att äkta valenciansk paella aldrig innehåller skaldjur – så om du vill prova originalreceptet, välj en med kyckling och kanin.

Alicante – 3 bästa paellarestaurangerna

  1. Restaurante Dársena – Muelle de Levante 6, Puerto de Alicante, 03001 Alicante. *Hamnens stolthet.* Dársena är ett välkänt namn för risälskare i Alicante. Beläget vid stadens marina med vacker utsikt över hamnen, har denna restaurang specialiserat sig på arroz (risrätter) sedan 1950-talet. Menyn erbjuder över tio olika paellas och arroces, från klassisk arroz a banda (ris kokt i rik fiskbuljong serverad med aioli) till kreativa varianter med lokala ingredienser. Restaurangen har en elegant nautisk atmosfär – tänk träpaneler och marin inredning – men stämningen är avslappnad. Missa inte deras *arroz negro* (svart ris med bläckfisk) som många anser vara stadens bästa. Ett perfekt ställe för en lång lunch efter en promenad längs Explanada de España.
  2. Casa Julio – Av. de Niza 37B, 03540 Alicante (Playa de San Juan). *Strandpärla med historia.* Om du tar dig ut till Playa de San Juan, Alicantes långa sandstrand, hittar du Casa Julio – ett klassiskt chiringuito (strandrestaurang) som serverat paella och fisk sedan 1940-talet. Här sitter du nästan med fötterna i sanden under en parasoll och njuter av havsbrisen. Deras specialitet är arroz al señoret (mild skaldjurspaella där allt är skalat) och *paella mixta* (med både kött och skaldjur). Riset kokas i stora pannor över gas i det halvöppna köket, och dofterna sprider sig längs stranden och lockar badgäster. Casa Julio är känt för sin familjära stämning – flera generationer jobbar här – och det märks på den personliga servicen. Kombinera gärna paellan med en kanna sangria för den ultimata semesterkänslan!
  3. La Taverna del Racó del Plá – Calle Navas 40, 03001 Alicante. *Lokalt favorithak i stan.* Denna taverna ligger inne i centrala Alicante och är en filial till en berömd paellarestaurang från Valencia. Här möts du av en hemtrevlig, rustik miljö med träbjälkar i taket och jäktande servitörer som balanserar rykande heta paellapannor. På menyn står ett flertal Alicante-specialiteter – prova deras arroz con pata (ris med grisfot, en lokal delikatess) eller en mustig ugnsbakad arroz al horno. Givetvis finns också den klassiska paella de marisco med färska räkor och musslor, kokt till perfektion med härlig socarrat i botten. Portionerna kan beställas för en person här (vilket är ett plus om du är ensam sugen på paella). Taverna Racó del Plá är populärt bland Alicantinos, särskilt vid lunchtid, så ett tips är att komma tidigt eller boka bord. Här får du en genuin smak av Alicante bortom turiststråken.

Tips för Alicante: Alicanteborna älskar sina risrätter minst lika mycket som grannarna i Valencia. På helger flockas familjer på strandrestauranger som Casa Julio för att äta arroz a banda efter morgonens strandpromenad. Är du i centrum kan det vara smart att kolla om restaurangen har *dagens paella* – många ställen erbjuder prisvärda paellamenyer till lunch. Tänk också på att stranden Playa de San Juan ligger en bit utanför stan; det går spårvagn dit från centrum om du vill kombinera bad och en läcker paella.

Málaga – 3 bästa paellarestaurangerna

  1. Los Reyes – Calle Río Cabrera 3, 29006 Málaga. *Prisbelönt paellamästare.* Tro det eller ej, men i Málaga – långt från Valencia – hittar vi en av Spaniens mest prisade paellakockar. Restaurang Los Reyes, som öppnade 1973 i distriktet Cruz de Humilladero, vann år 2023 utmärkelsen Spaniens bästa paella vid den internationella paellatävlingen i Sueca (Valencia) 🇪🇸🥇. Deras vinnande paella valenciana följer traditionellt recept in i minsta detalj: kanin, kyckling, garrofó-bönor, färska gröna bönor, saffran och ris från Valencia – allt tillagat över öppen eld för maximal smak. Förutom den klassiska paellan serverar Los Reyes även fantastiska skaldjurs- och svartpaellor, samt andra andalusiska rätter som grillat kött och friterad fisk. Restaurangen är enkel till utseendet men full av lokalbefolkning som kommer för den otroliga matens skull. Hit tar du dig för en autentisk och prisvärd paellaupplevelse (en portion kostar runt 15-18 euro, vilket är förvånansvärt plånboksvänligt med tanke på kvalitén!).
  2. Restaurante Beluga – Plaza de las Flores 3, 29005 Málaga. *Modern gastronomi i hjärtat av Málaga.* Beluga ligger på en charmig blomstertorg mitt i centrala Málaga och kombinerar modern andalusisk gastronomi med tradition. Här kan du sitta på deras eleganta uteservering omgiven av apelsinträd och beställa en av stadens bästa paellor. Beluga är inte en renodlad paellarestaurang, men deras *arroz del señoret* och skaldjurspaella har fått strålande recensioner i matpress och av besökare. Kockarna lägger fokus på högkvalitativa lokala råvaror – du kan räkna med färska räkor från Medelhavet och smakrik buljong. Efter en dag med sightseeing (Alcazaba-fortet ligger bara några minuters promenad bort) är Beluga ett utmärkt stopp för att koppla av med en utsökt måltid. Servicen är uppmärksam och kan rekommendera passande lokala viner till din paella.
  3. Candado Golf – Calle Golf del Candado 2, 29018 Málaga. *Lyxig risupplevelse med utsikt.* Inne på golfklubben El Candado i Málagas östra utkant döljer sig en av kustens bäst bevarade hemligheter för risälskare. Restaurangen Candado Golf, öppen för allmänheten trots läget i klubbområdet, bjuder på en härlig panoramautsikt över grönska och hav. Här har köksmästaren Javier Hernández specialiserat sig på två saker: arroz och tonfisk. Du hittar över dussinet olika paellor och fideuás på menyn – allt från klassisk paella med skaldjur till nyskapande kombinationer som arroz med oxkind och kikärter eller svart paella med iberisk secreto-fläsk. Filosofin är enkel: toppkvalitet på råvarorna och en kompromisslös tillagningsmetod (riset ska vara perfekt al dente och fyllt av smak). Miljön är lugn och elegant; tänk dig en ljus matsal med stora fönster och en solig terrass. Candado Golf är idealiskt om du vill unna dig något extra – kanske för att fira en födelsedag eller bara för att njuta av en söndagslunch i det fria. Det är klokt att boka bord, speciellt under sommarmånaderna när många lokalbor tar sig hit för att fly stadens trängsel.

Tips för Málaga: På Costa del Sol älskar man att äta ute året runt. I oktober och även under milda vinterdagar kan du ofta sitta på en uteservering vid havet och äta paella i solen. Många strandrestauranger (chiringuitos) längs Malagueta-stranden och i Pedregalejo erbjuder paella, men kvaliteten kan variera – ett vanligt misstag är att välja första bästa turistställe. Leta efter ställen där det sitter många spanjorer själva, det är ett gott tecken! Kom också ihåg att spanska middagstider är sena: om du vill ha paella till lunch i Málaga, sikta på omkring kl. 14. Under högsäsong (sommar) bör du reservera bord i förväg, särskilt på populära helgluncher.

Tips för en äkta paellaupplevelse

  • Planera för lunch: Paella äts traditionellt mitt på dagen. De bästa restaurangerna lagar sin paella färsk till lunch, så om du försöker beställa sent på kvällen kan utbudet vara begränsat eller av lägre kvalitet.
  • Minst två portioner: Paella tillagas oftast för minst två personer. Är du ensam kan du leta efter restauranger som erbjuder ”paella för en” (vissa gör mindre pannor eller har portioner redo, som arroz individual), men generellt är det roligare att dela!
  • Räkna med väntetid: En riktigt bra paella tar tid (30-45 minuter är vanligt). Bli inte otålig – använd tiden till att njuta av en tapa eller oliver och något gott att dricka. Det är värt väntan när den gyllene pannan landar på bordet.
  • Undvik turistfällor: Vanliga misstag är att falla för inkastare eller restauranger med stora plastmenyer och bilder på paella. Kvaliteten där kan vara sisådär. Sök dig hellre till ställen med gott renommé, eller fråga lokalbefolkningen om deras favoriter. Ofta är det värt att gå ett par kvarter bort från de allra mest turistiga stråken.
  • Äkta valenciansk paella: Om du vill prova originalet – den valencianska paellan – kom ihåg att den inte innehåller skaldjur. I stället får du kyckling, kanin, vita och gröna bönor. Många restauranger i Valencia (och en del utanför) erbjuder denna variant, men hör gärna efter om den måste förbeställas (som hos Casa Carmela).
  • Säsongens påverkan: Under lågsäsong (vinter) kan vissa mindre strandrestauranger ha begränsade öppettider eller stängt vissa dagar. Å andra sidan är det lättare att få bord på populära ställen när turistströmmen avtar. Under högsommaren kan hettan mitt på dagen vara stark – då kan en sen paellalunch vid 15-tiden under parasollet kännas mest behaglig.
  • Njut som en lokal: Spanjorer äter paella i lugn och ro. Stressa inte – avsätt ett par timmar, särskilt om ni är ett sällskap. Det handlar om gemenskap runt bordet. Och glöm inte att skrapa upp den knapriga botten! Buen provecho – smaklig måltid!

Diskutera med andra svenskar i Spanien

Har du frågor eller vill dela dina egna erfarenheter? Gå med i vår Facebook-grupp Spaniensvenskar Facebookgrupp där svenskar i Spanien hjälper varandra med allt från vardagsproblem till stora beslut. Välkommen att vara med i diskussionen! 🇪🇸🇸🇪