Málaga stoppar uthyrning av elsparkcyklar – början på slutet för elscootrar i Spanien 2025?

Málaga förbjuder från 2025 all uthyrning av elsparkcyklar och elcyklar på stadens gator. Beslutet innebär att sju olika företag tvingas ta bort sina fordon – sammanlagt omkring 1 200 elsparkcyklar och 700 elcyklar – från Málaga. Åtgärden kommer efter återkommande problem med felparkeringar och olyckstillbud som gjort elsparkcyklarna kontroversiella i stadsmiljön. För dig som svensk i Spanien kan det betyda färre spontana elscooter-turer, men kanske också tryggare trottoarer under din resa i Spanien utan elscooter som sällskap.
Varför förbjuder Málaga elsparkcykeluthyrning?
Elsparkcyklar uppställda i centrala Málaga på en tidigare reserverad parkering. Stadens beslut innebär att sådana scener nu blir ett minne blott, då alla uthyrningsbara elscootrar plockas bort från 2025.
Málaga stadsfullmäktige har tröttnat på problemen kring elsparkcyklarna. I januari 2025 inleddes processen att dra in tillstånden för de sju bolag som hyr ut elsparkcyklar och elcyklar i staden: Dott, Bolt, Lime, VOI, Link, Tier och Bird. Från och med 25 mars 2025 är det inte längre tillåtet att ställa ut dessa fordon på Málagas gator. Beslutet kom efter att stadens mobilitetsavdelning dokumenterat ”en mängd överträdelser, framför allt felaktig parkering av fordonen”, vilket länge varit en av de främsta klagomålen från boende. Elsparkcyklarna parkerades ofta slarvigt och blockerade trottoarer, med säkerhetsrisker för fotgängare som följd.
Kommunens utredning visade dessutom att majoriteten av företagen inte följt de villkor som satts upp – exempelvis gällande fordonstyper eller parkeringszoner – och ett bolag hade inte ens kommit igång trots licens. Myndigheterna har därför nu återkallat den tillfälliga licensen som gavs i slutet av 2022, och samtidigt monterat ned de särskilda skyltar som markerade elsparkcykelparkeringar runtom i staden.
För Málaga markerar detta slutpunkten för uthyrning av så kallade VMP-fordon (Vehículos de Movilidad Personal) i stadskärnan. Lokala polisen rapporterade att mellan 2020 och början av 2024 utfärdades över 10 000 böter kopplade till elsparkcyklar, varav nästan hälften för felparkering. Elsparkcyklar var inblandade i omkring 5 % av trafikolyckorna i staden, och i 83 % av dessa fall ansågs scooterns förare vara ansvarig. Med bakgrund av sådana siffror – och högljudda invånarkrav – har Málaga nu satt punkt för de hyrbara elscootrarna för att “återställa ordningen och samlevnaden på gatorna”, som stadshuset uttrycker det.
Förbud och skärpta regler i resten av Spanien 2025
Málagas beslut kommer inte ur tomma intet. Det ligger helt i linje med en tydlig nationell trend i Spanien 2025 där flera storstäder skärper tonen mot elsparkcyklar. Här är några exempel:
- Madrid: Spaniens huvudstad införde ett förbud mot elsparkcykeluthyrning hösten 2024. Den 25 oktober 2024 skulle samtliga hyr-scootrar plockas bort från Madrids gator, efter att staden revokerat tillstånden för de tre operatörerna som fanns. Omkring 6 000 elscootrar från bl.a. Lime, Dott och Tier berördes, sedan stadens ledning konstaterat att villkoren inte följdes och att fordonen utgjorde en fortsatt risk i trafiken. Madrids borgmästare ansåg inte att “villkoren för säker drift är uppfyllda”, bland annat på grund av bristande teknik för att hindra felaktig användning.
- Sevilla: Andalusiens största stad blir snart också utan elsparkcyklar för uthyrning. I mars 2025 meddelade Sevillas borgmästare José Luis Sanz att kommunen inte kommer att förnya eller utfärda några nya tillstånd för uthyrnings-scootrar. Den tjänst som funnits (driven av VOI) avvecklas eftersom den “inte nått upp till förväntat användande” och på grund av ett “oproportionerligt antal överträdelser och olyckor” kopplade till fordonen. Samtidigt aviserade man skärpta regler även för privatägda elsparkcyklar i Sevilla, då stadens akutsjukhus sett en tydlig ökning av skador bland elsparkcykelförare.
- Zaragoza: I februari 2025 chockades Zaragoza av en dödsolycka där en 81-årig fotgängare blev påkörd av en elsparkcykel på ett övergångsställe. Olyckan – som orsakades av en privat förare som brutit mot trafikregler – blev droppen som fick stadens ledning att besluta att inte förlänga några avtal med uthyrningsbolag. De två företag som opererar där (Bolt med ca 600 fordon och Bird med ca 300) får inte fortsatt förtroende när kontrakten löper ut i juni 2025. Zaragoza hade redan infört hjälmkrav och förbud mot körning på trottoarer under 2024, men valde efter olyckan att helt säga adjö till elsparkcyklar för uthyrning.
- Barcelona: Kataloniens huvudstad har inte totalförbjudit elsparkcyklarna, men har istället infört Europas kanske strängaste regler för deras användning. Sedan november 2024 gäller en ny förordning i Barcelona som förbjuder all körning med elsparkcykel på trottoarer och stigar, och inför obligatorisk hjälm för förare oavsett ålder. Från 1 februari 2025 riskerar den som kör elscooter utan hjälm eller på trottoaren böter upp till 500 euro. Hastigheten är begränsad till 25 km/h, och fordon som kan gå fortare klassas som mopeder och kräver registrering. Barcelona hade redan tidigare stramat åt regelverket – antalet hyrbolag begränsades och elsparkcyklar har aldrig tillåtits ligga och skräpa hur som helst – men nu tas ytterligare steg för att öka säkerheten och “lugna ned trafiken” i staden.
Notera att även andra spanska städer har vidtagit liknande åtgärder. Valencia var faktiskt först ut redan 2018 med att stoppa elsparkcykeluthyrning, och Bilbao följde efter några år senare. 2023–2025 har dock trenden accelererat – från förbud mot elsparkcyklar i Spanien 2025 till strikta lokalregler – i syfte att komma till rätta med problemen som de populära fordonen medfört.
Paris och världen: Folkomröstning banade väg för förbud
Det är inte bara i Spanien som elsparkcyklarna åkt på mothugg. Paris – en stad som tidigt omfamnade elscootrar – valde 2023 att helt kasta ut alla hyr-scootrar från sina gator efter en uppmärksammad folkomröstning. I april 2023 röstade Parisarna om elsparkcyklarnas framtid, och resultatet blev att nästan 90 % röstade för ett förbud (om än med låg valdeltagande). Stadens populära elscootrar, som ofta sågs i stora klungor och ibland kallades ett “trafikkaos” och ett hot mot fotgängare, försvann slutgiltigt den 1 september 2023. Paris blev därmed den första europeiska huvudstaden att införa ett totalförbud mot uthyrning av elsparkcyklar.
Myndigheterna i Paris motiverade förbudet med att det skulle “lugna ner gatorna” och förbättra säkerheten. Under de fem år som elsparkcyklarna fanns hade staden visserligen sett högt användande bland unga, men också stora problem med olyckor, omkullvälta sparkcyklar på trottoarer och irritation bland fotgängare. Efter förbudet har Paris satsat ytterligare på kollektivtrafik och utbyggda cykelbanor som alternativ. Andra storstäder runt om i världen följer utvecklingen noga – och en del har infört egna restriktioner (t.ex. nattförbud i Oslo och särskilda zoner i Köpenhamn). Trenden är tydlig: det fria elsparkcykel-experimentet går mot sitt slut i många storstäder.
Vad innebär detta för dig som svensk i Spanien?
För dig som bor i eller reser till Spanien innebär dessa förändringar att du får räkna med betydligt minskad tillgång till uthyrning av elscooter i många städer. I Málaga kommer du inte längre kunna dra fram telefonen och hyra en elsparkcykel för en snabb tur i solen – trots att det tidigare fanns hundratals scootrar tillgängliga via appar. Detsamma gäller om du besöker Madrid eller Sevilla, där liknande förbud nu råder eller är på väg att införas. Som svensk turist kan det alltså vara läge att planera för resa i Spanien utan elscooter som färdmedel i stadskärnorna.
Å andra sidan kan du som fotgängare känna dig lite tryggare. Städerna hoppas på mindre slalom mellan parkerade scooters och färre incidenter där fotgängare får kasta sig undan för tyst framvisslande fordon. I förlängningen kan en säkrare och mer ordnad stadsmiljö gynna alla – även turister. Kanske får du chans att upptäcka mer av stadens charm till fots, med cykel eller via kollektivtrafiken. Många kommuner satsar nu på traditionella hyrcyklar och bättre cykelvägar, vilket kan bli ett utmärkt alternativ för dig som vill ta dig runt på ett smidigt och miljövänligt sätt.
Privatägda elsparkcyklar är fortfarande tillåtna i Spanien, så om du har en egen kan du i de flesta fall använda den – men var medveten om lokala regler. Överallt gäller förbud att köra på trottoarer, och i flera städer (som Barcelona och Zaragoza) råder numera hjälmtvång även för vuxna. Trafikmyndigheten DGT har också generella krav: maxhastighet 25 km/h, endast en person per fordon och nolltolerans mot alkohol eller mobilanvändning under färd, bland annat. Se alltså till att hålla dig uppdaterad om vad som gäller för elsparkcykel i Spanien, då reglerna kan variera mellan olika regioner och städer.
Sammanfattning
Málagas beslut att dra in tillstånden för elsparkcykeluthyrning markerar en milstolpe i Spanien. Från Costa del Sol till huvudstaden Madrid sveper nu en våg av förbud och restriktioner mot elsparkcyklar, drivet av säkerhetsskäl och ett behov av ordning i stadsbilden. Som svensk i Spanien gör du klokt i att anpassa dig till den nya verkligheten – kanske genom att snöra på dig promenadskorna eller hoppa upp på en vanlig cykel. Elscootrarna som symboliserade snabb och smidig transport håller nämligen på att försvinna, och 2025 kan mycket väl bli året då förbud elsparkcyklar Spanien 2025 blir verklighet i stora delar av landet. Samtidigt skapas förhoppningsvis en mer harmonisk och säker stadsmiljö för både boende och besökare, där man slipper snubbla över felparkerade scooterhjul och kan njuta av Spaniens städer i lugnare tempo.
Har du vant dig vid att susa fram på elsparkcykel i solen? Då kan det vara dags att tänka om – åtminstone om din resa går till Málaga eller många andra spanska städer under 2025.